Electric + Micro Mobility Forum

ON DEMAND

Η εταιρία Smart Press & το Getelectric.gr διοργανώνουν το 1ο online event “Electric & Micro Mobility Forum”, με σκοπό να εξερευνήσει το μέλλον των Μεταφορών, οι οποίες μεταμορφώνονται χάρη στην ηλεκτροκίνηση και τη μικροκινητικότητα. Παράλληλα θα αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες Μεταφορών θα βελτιώσουν τις ζωές μας διερευνώντας τα προβλήματα που πιθανώς θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και τους τρόπους για να ξεπεράσουμε κάθε σκόπελο και να συγκλίνουμε, ποσοτικά και ποιοτικά, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ηλεκτροκίνηση: Η «επανάσταση» στις Μεταφορές

 

Η πρόοδος της τεχνολογίας στην αυτοκινητοβιομηχανία τις τελευταίες δεκαετίες κατάφερε να μας προσφέρει σύγχρονα, ασφαλή, οικονομικά και «έξυπνα» οχήματα, που βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα των ατομικών και ομαδικών μετακινήσεων.

Ωστόσο, απέτυχε να αποσυμφορήσει τα αστικά κέντρα και να μειώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά και το θέμα της στάθμευσης, να μειώσει δραστικά την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και την ηχορρύπανση. Όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα διογκώνονται από τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση πληθυσμού στις πόλεις, επιδεινώνοντας το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων τους. Η έλευση και ωρίμανση της ηλεκτροκίνησης έρχεται στην πλέον κατάλληλη στιγμή, ώστε να δώσει λύσεις στα παραπάνω και να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που μετακινούμαστε, ενώ ταυτόχρονα δίνει μια πολύτιμη «ανάσα» στα επιβαρυμένα αστικά κέντρα.

Η καθολική υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Οι περισσότερες χώρες προσανατολίζονται στην απαγόρευση κατασκευής και διάθεσης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης μεταξύ 2030 και 2035, καθιστώντας κάθε έτος που διανύουμε, κρίσιμο. Τα ποσοστά των πωλήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μόλις πρόσφατα άγγιξαν διψήφια νούμερα στις περισσότερες αγορές και η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των στόλων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το εκτεταμένο δίκτυο φόρτισης, την αυτονομία των EVs, την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι στα συμβατικά μοντέλα από πλευράς κόστους κτήσης και χρήσης, τα κίνητρα της Πολιτείας υπέρ των αγοραστών και κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπλέον, επιβάλλεται η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και η απενεργοποίηση των παλαιών μονάδων που βασίζονται σε ορυκτές καύσιμες ύλες, ώστε η ηλεκτροκίνηση να καταστεί πραγματικά «καθαρή».

 

Μικροκινητικότητα: Αλλάζει δυναμικά τις αστικές μετακινήσεις

 

Η μικροκινητικότητα, ως όρος, μπήκε απότομα στο λεξιλόγιό μας χάρη στα… ηλεκτρικά πατίνια! Τα μικρά, ηλεκτρικά δίκυκλα έφτασαν στην Ευρώπη από την Ασία, όντας αρκετά ώριμα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης μέσα στα αστικά κέντρα, για μικρές αποστάσεις, 1-3 Km. Τα οριζόμενα και ως ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) έχουν σαφή πλεονεκτήματα: Παράγουν μηδενικούς ρύπους και θόρυβο, καταναλώνουν ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια, είναι προσιτά στο ευρύ κοινό, είναι ελαφριά, μικρά σε όγκο και ευέλικτα. Εν ολίγοις, είναι τα ιδανικά οχήματα εντός του αστικού ιστού, για την κάλυψη μικρών αποστάσεων (3 έως 5 Km). Στην πορεία της χώρας μας προς την εποχή της ηλεκτροκίνησης και στην προσπάθεια για ταχεία μείωση των παραγόμενων ρύπων, τα ΕΠΗΟ προσφέρουν μια άμεση και εύκολη λύση.

Στην εξίσωση προστέθηκαν πολύ σύντομα, χάρη και στην πανδημία, τα ηλεκτρικά ποδήλατα πόλης. Ένας τύπος οχήματος πολύ πιο οικείος σε όλους μας, ο οποίος απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για μετακινήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, εντός και εκτός πόλης. Η επιτυχία των μέσων αυτών αντικατροπτρίζεται καθαρά στην «έκρηξη» των πωλήσεών τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Μάλιστα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ευρώπη αναμένονται να ξεπεράσουν αυτές των αυτοκινήτων μέχρι το τέλος της δεκεατίας! Αν μη τι άλλο, η μικροκινητότητα ήρθε για να μείνει και να αλλάξει εντελώς τις ατομικές μετακινήσεις εντός των αστικών κέντρων. Χρειάζεται, όμως, τις αντίστοιχες υποδομές, ώστε να επεκταθεί γρήγορα και να αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο μετακίνησης για όλους, μέσα σε πόλεις με ελάχιστο διαθέσιμο χώρο, που ασφυκτιούν εξ’αιτίας του υπερπληθυσμού ανθρώπων και τετράτροχων.

 

Σε ποιους απευθύνεται

 

Το Electric & Micro Mobility Forum απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις τάσεις, να αξιολογήσουν τις εξελίξεις και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου των Μεταφορών, όπως:

 • Εισαγωγείς και εμπόρους ηλεκτρικών αυτοκινήτων
 • Εισαγωγείς και εμπόρους δικύκλων και μικρο-οχημάτων
 • Παραγωγούς και παρόχους ενέργειας
 • Διαχειριστές σταθμών φόρτισης οχημάτων
 • Κατασκευαστές φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα
 • Κατασκευαστές μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα
 • Εμπόρους αξεσουάρ
 • Στελέχη ΟΤΑ
 • Ρυθμιστικές Αρχές και Κυβερνητικούς Αξιωματούχους
 • Αναλυτές, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Εκπαιδευτικούς
 • Φορείς υπερ της οδικής ασφάλειας
 • Φοιτητές, Δημοσιογράφους
 • Δυνητικούς αγοραστές οχημάτων

…. καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τις σύγχρονες εφαρμογές και καινοτομίες ηλεκτροκίνησης και μικροκινητικότητας.

Πρόγραμμα
Event Details